KELUPIS
Makanan tradisi orang Limbang / Brunei...kalau dulu majlis kahwin nda umphh kalau nada makanan ani..paling sedikit tia urang membungkus 5 gantang. Iatah makanan mencukupi ni namanya..nada makanan lain nda hal tapi jangan nada kelupis. biasanya upacara membungkus ani dibuat petang hari Jumaat kalau naik kawinnya ari Minggu..maklumlah untuk cover makanan malam bepacar sama bebadak...untuk makan berusah-rusah lagi. apa yang aku ingat dulu..2 minggu sebelum berusah, tuan rumah sudah awal mengambil kayu untuk dibuat pemarah santan untuk membuat kelupis ani. biasanya pakai kayu sedaman..siap dengan pengapitnya tu..dibiarkan karing, sudah awal ditaruh arah posisi yang startegik tampat memarah santan...
RESEPI KELUPIS@PULUT
AnnaD'Qistee.blogspot.com.my
Bahan-bahan
5 cwn beras pulut(anna guna pulut brunei coz teksturnya panjang)
5 cwn santan(anna biarkan 30 minit supaya pati santan naik n sendukkan
Patinya baru sukat semula airnya 3 cwn.pati santan tadi jangan buang)
2 helai daun pandan(carikkan dan ikat)
2 st garam(anna guna garam kasar)
Daun nyirik secukupnya untuk membungkus
Cara-caranya.
-masak santan,pati santan dan daun pandan dalam kuali sehingga
Mendidih.sekali sekala kena kacau supaya santan tidak berketul2.
-masukkan garam biarkan mendidih sambil dikacau sehingga santan
Betul2 masak.tujuannya supaya kelupis tahan lama(inda capat bangas)
-setelah cukup masak santannya dan santan terasa masin manis garam.
- keluarkan daun pandan yang sudah layu.
- Bolehlah masukkan beras pulut sambil dikacau rata(anna cuci beras
Pulut saat2 akhir bagi mengelakkan beras pulut dari patah).
-kacau pulut sehingga santan kering dan pulut tidak melekat disenduk.
-angkat pulut dan ratakan diatas talam/dulang untuk disejukkan seketika.
Tujuan pulut disejukkan seketika adalah untuk mendapatkan
Tekstur kelupis yang panjang sebelum dibungkus dalam daun nyirik.
-petua ni dari nenekanda yang banyak mengajar ana dalam kuih2 tradisional.
- setelah pulut suam bolehlah dibungkus dalam daun.
- setelah selesai dibungkus bolehlah dikukus 1 jam(gerenti masak)
-kelupis boleh juga dibungkus dengan daun nipah.
Kelupis ni sedap dimakan dengan kuah kari,rendang dan kuah kacang.
Disamping itu kelupis boleh juga di bagi inti sambal udang@daging.
Makanan tradisi orang Limbang / Brunei...kalau dulu majlis kahwin nda umphh kalau nada makanan ani..paling sedikit tia urang membungkus 5 gantang. Iatah makanan mencukupi ni namanya..nada makanan lain nda hal tapi jangan nada kelupis. biasanya upacara membungkus ani dibuat petang hari Jumaat kalau naik kawinnya ari Minggu..maklumlah untuk cover makanan malam bepacar sama bebadak...untuk makan berusah-rusah lagi. apa yang aku ingat dulu..2 minggu sebelum berusah, tuan rumah sudah awal mengambil kayu untuk dibuat pemarah santan untuk membuat kelupis ani. biasanya pakai kayu sedaman..siap dengan pengapitnya tu..dibiarkan karing, sudah awal ditaruh arah posisi yang startegik tampat memarah santan...
RESEPI KELUPIS@PULUT
AnnaD'Qistee.blogspot.com.my
Bahan-bahan
5 cwn beras pulut(anna guna pulut brunei coz teksturnya panjang)
5 cwn santan(anna biarkan 30 minit supaya pati santan naik n sendukkan
Patinya baru sukat semula airnya 3 cwn.pati santan tadi jangan buang)
2 helai daun pandan(carikkan dan ikat)
2 st garam(anna guna garam kasar)
Daun nyirik secukupnya untuk membungkus
Cara-caranya.
-masak santan,pati santan dan daun pandan dalam kuali sehingga
Mendidih.sekali sekala kena kacau supaya santan tidak berketul2.
-masukkan garam biarkan mendidih sambil dikacau sehingga santan
Betul2 masak.tujuannya supaya kelupis tahan lama(inda capat bangas)
-setelah cukup masak santannya dan santan terasa masin manis garam.
- keluarkan daun pandan yang sudah layu.
- Bolehlah masukkan beras pulut sambil dikacau rata(anna cuci beras
Pulut saat2 akhir bagi mengelakkan beras pulut dari patah).
-kacau pulut sehingga santan kering dan pulut tidak melekat disenduk.
-angkat pulut dan ratakan diatas talam/dulang untuk disejukkan seketika.
Tujuan pulut disejukkan seketika adalah untuk mendapatkan
Tekstur kelupis yang panjang sebelum dibungkus dalam daun nyirik.
-petua ni dari nenekanda yang banyak mengajar ana dalam kuih2 tradisional.
- setelah pulut suam bolehlah dibungkus dalam daun.
- setelah selesai dibungkus bolehlah dikukus 1 jam(gerenti masak)
-kelupis boleh juga dibungkus dengan daun nipah.
Kelupis ni sedap dimakan dengan kuah kari,rendang dan kuah kacang.
Disamping itu kelupis boleh juga di bagi inti sambal udang@daging.
No comments:
Post a Comment